Śniadanie – wiesz dlaczego zostało okrzyknięte najważniejszym posiłkiem dnia? Dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych to gwarancja energicznych poranków i prawidłowej pracy całego organizmu w ciągu dnia. Co więcej – jedząc je każdego dnia zmniejszasz ryzyko wystąpienia nadwagi czy otyłości aż czterokrotnie, zatem do kuchni marsz! Jak przyrządzić poranną ucztę dla podniebienia? Co gotować, by raz na zawszę pożegnać żywieniową nudę?
Produkty na start
Myśląc o przygotowywaniu pysznych i wartościowych posiłków na początek dnia, warto mieć w zanadrzu listę najbardziej wartościowych, śniadaniowych produktów. Białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym, a popularne płatki śniadaniowe raz na zawsze odstaw w kąt. Zazwyczaj zawierają one więcej cukru i szkodliwych konserwantów niż odpowiednich składników odżywczych. Najlepszym zamiennikiem będą tutaj płatki owsiane – równie pyszne i zdecydowanie zdrowsze. Miej zawsze w zanadrzu jogurt grecki, jajka i kiełki pszenicy – to dobra baza do wielu pysznych przepisów. Warto także regularnie zaopatrzać swój owocowy, kuchenny kącik. Banany to niezastąpione źródło minerałów, arbuz zadba o dobry wzrok i zdrowe serce, a regularnie spożywane borówki znacznie poprawią Twój metabolizm. Dobrym rozwiązaniem będzie także sięgnięcie po soki z owoców – najlepiej przygotowywać je samodzielnie, ale możesz skorzystać także z gotowych propozycji (wybieraj te najbardziej naturalne, bez zbędnej dawki cukru). Jeżeli w Twojej kuchni znajdą się ponadto świeże warzywa, zioła, płatki zbożowe i różnego rodzaju otręby, to doskonałe śniadania gwarantowane!
A co z napojami?
Każdy poranny posiłek powinien dostarczać naszemu organizmowi nie tylko odpowiedniej dawki energii, ale także nawodnienia. Czy kawa to dobry wybór? To zależy od wielu kwestii. Dostarczanie organizmowi dawki kofeiny w zamian za wartościowy posiłek to najgorsza z możliwych opcji. Jeżeli nie potrafisz zrezygnować z porannej kawy wypij ją po posiłku i potraktuj jak deser – ale nie słodki! Słodzenie kawy czy herbaty to jeden z najczęstszych błędów żywieniowych w naszym kraju. Zrezygnuj z jednego żywieniowego nawyku, a zobaczysz różnicę w swojej sylwetce i ogólnej kondycji organizmu. Zdecydowałeś się nie jeść słodyczy, ale często sięgasz po gorące napoje z dodatkiem cukru? Nawet nie wiesz, ile pustych kalorii przyjmujesz w ciągu dnia.
Dodatkowa śniadaniowa rada? Poranny posiłek staraj się zjeść nie później niż w godzinę po przebudzeniu. Nasz metabolizm w trakcie snu działa na nieco niższych obrotach i ten stan przedłuża się zazwyczaj na około 60 minut po wstaniu. Jeżeli nie chcesz odpowiednio zagospodarować swoją energią w ciągu dnia, jedź śniadania w wyznaczonym czasie i nie martw się nagłymi spadkami aktywności!