Pękata, pomarańczowa lub żółta, dość twarda, o wielu różnych zastosowaniach – dynia, czyli pierwsza oznaka jesieni. Poza tym, że przepięknie wygląda i idealnie nadaje się na jesienne dekoracje do naszych domów, ma fantastyczne właściwości odżywcze i lecznicze! Jakie? Jak wykorzystać je w kuchni i nie tylko?
Kilka suchych faktów
Dynia to roślina z rodzaju jednorocznych. Lubi ciepły i gorący klimat, dlatego rośnie głównie w Ameryce. Ma ponad 20 różnych odmian, które mogą bardzo różnić się od siebie. Ta, którą znamy z naszych domów, jest mała w porównaniu do dyni olbrzymiej. Co ciekawe, karoca z dyni z bajki o Kopciuszku wcale nie musiała być jednym z fantastycznych elementów, gdyż dynie olbrzymie osiągają naprawdę imponujące rozmiary. Mogą ważyć nawet 200kg! Historia tego warzywa wiąże się z meksykańskimi Indianami, którzy wykorzystywali je nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Sprawdźmy, jakie właściwości posiada i w leczeniu jakich chorób może nam pomóc.
Dlaczego warto jeść dynię?
Pomarańczowa odmiana dyni podobnie do marchewki zawiera dużą ilość beta-karotenu. Ten składnik nie tylko korzystnie wpływa na stan naszej skóry, poprawiając jej koloryt, ale także jest przeciwutleniaczem. W praktyce oznacza to, że hamuje procesy oksydacyjne i może zapobiegać rozwojowi nowotworu. Inne choroby, na których ryzyko zachorowania zmniejsza się przez jedzenie dyni to między innymi miażdżyca czy udar mózgu. Ten sam beta-karoten odpowiada również za obniżanie poziomu złego cholesterolu. Kolejnym plusem ze spożywania dyni jest poprawa wzroku, który bardzo potrzebuje witaminy A. Nie zapominajmy też, że poza samym miąższem bardzo często spożywamy pestki dyni. Te ziarna idealnie sprawdzają się jako przekąska, ale także jako dodatek do musli lub sałatki. I słusznie! Pestki dyni są dobrym lekarstwem na pasożyty, wszystko za sprawą kukurbitacyny, czyli substancji zawartej w błonce nasionka. W medycynie naturalnej uważa się też, że pestki dyni wpływają na zmniejszenie powiększonego gruczołu prostaty.
Dynia dobra dla twojej diety
Przy całej masie zalet leczniczych, dynia posiada jeszcze jedną bardzo istotną – jest niskokaloryczna, przez co można ją jeść bezkarnie nawet na diecie. Jesienią, gdy dynia dostępna jest wszędzie, warto wykorzystać sezon do maksimum i zaplanować październikowy jadłospis na bazie tego warzywa. Świetnym pomysłem na obiad jest rozgrzewający krem z dyni, na przykład z dodatkiem mleka kokosowego i chili dla podkręcenia smaku. Jeśli wolisz jeść dynię na słodko, spróbuj przepisu naszych babć – dyni na mleku z ucieranym makaronem. Genialnie smakują również ciasta i ciasteczka z dodatkiem dyni, a także przetwory, które pozwolą ci się cieszyć jej smakiem przez cały rok!
Jesień w twoim domu
Wśród gatunków dyni poza jadalnymi, znajdziemy także te dekoracyjne. Sprawdzą się jako świeczniki lub po prostu małe dekoracje na stół, które idealnie będą prezentować się w otoczeniu jesiennych liści, szyszek czy kasztanów. Taki dyniowy akcent wcale nie musi być przeznaczony wyłącznie na Haloween!